Riktlinjer för Samtal

Här kan du diskutera på svenska samma ämnen som tas upp i de engelspråkiga forumen ovan. Inget ämne är för stort eller för litet, och allt relaterat till mytologi, religion, psykologi eller filosofi är högst välkommet. - Forumet er öppet igen med en tillfällig moderator.

Moderator: Margo Kistemaker

Locked
David_Kudler
Working Associate
Posts: 924
Joined: Mon Aug 27, 2001 5:03 am
Location: Mill Valley, California
Contact:

Post by David_Kudler »

Kära Medlemmar av Joseph Campbell Foundation,

Nedan följer riktlinjer för delaktighet i Samtalen (även i Privata Meddelanden); vi placerar dem här för att främja den höga nivå av hövlig ton och ömsesidig respekt som våra medlemmar har visat i dessa forum. Om du känner att du inte kan eller vill delta enligt dessa riktlinjer, så föreslår vi att du hittar ett annat forum där du kan diskutera dina funderingar om komparativ mytologi, psykologi, och religion. Om du vägrar att göra detta, måste vi be dig att lämna JCF – vilket vi inte vill göra, eftersom mångfald av åsikter är precis det dessa Samtal handlar om.
1. Respektera andra: Om en annan medlems åsikt väcker din ilska eller ditt förakt, istället för ditt intellekt och din ande, ta ett djupt andetag och tänk dig för innan du ger ett lumpet svar. Att brusa upp kan verka mycket tillfredställande kortsiktigt, men är en väldigt ineffektiv form av kommunikation.
Samma sak kan sägas om ad hominem attacker, där en medlem som är missnöjd med en annan medlems inlägg attackerar själva medlemmen istället för att diskutera de ideér i inlägget som orsakade missnöjet. Om något en medlem säger får dig att vilja vråla, gör så i ditt eget hems privata sfär. Om ett vrål eller två inte klarar upp ditt sinne, så rekommenderar vi högt att du minns visdommen från dagis, och tar en Time Out – vänta en timme, en dag, hur lång tid det än tar, tills du kan uttrycka ditt missnöje på ett lugnt och trevligt sätt. Om ett Samtal blir särskillt eldigt, kan en moderator be om tillfällig vapenvila; var vänlig respektera detta önskemål och använd tiden till att bli lugn och ordna tankarna.

2. Respektera andras åsikter: Detta är konversationer, inte konverteringar. 'Konversation' kommer från de latinska orden con ('med') and verso ('motsats'). Vi väntar oss att olika åsikter blir uttryckta i dessa forum, och välkomnar dem. Kom ihåg att även om du ogillar det någon har att säga, har personen fortfarande rätten att säga det. Självklart betyder inte detta att du måste samtycka; om du väljer att yttra ditt missnöje, se först riktlinje #1.

3. Kom med ett klart sinne: Visst är dessa Samtal av en “Högre” Ordning, men droger (alkohol, marijuana, LSD, etc.) kan, förutom att de utvidgar sinnet, också försämra omdömet. Vi på JCF rekommenderar att du skriver i en dagbok när du är påverkad och senare, när du är mer grundad i tid och rum, beslutar vad som passar att dela med sig av i dessa forum.
4. Respektera denna plats: Detta är inte en kommersiell websida. Joseph Campbell Foundation är en idealistisk organization i USA, och den här platsen är en del av vårt syfte: att fortsätta Mr. Campbells arbete att höja nivån på allmän kunskap och allmänna samtal om komparativ mytologi. Så var god och försök inte sälja saker som inte har med mytologi att göra här – vi reserverar oss rätten att ta bort ditt inlägg om du gör det. Skriv inte heller samma inlägg i flera forum. Om du gör det kommer vi att glatt ta bort de upprepade inläggen. Notera att dessa är de enda ordinära omständigheter under vilka vi kommer att ta bort inlägg. Dina åsikter är välkomna, det är dock inte skräp.

5. Var uppmärksam: Läs Samtalens beskrivningar innan du börjar ett nytt ämne. Var säker på att du är i rätt forum. Vi reserverar oss rätten att flytta ämnen som inte passar i det Samtal där de blivit lagda.

6. Var hövlig: Mestadelen av våra medlemmar är rätt världsliga, men de kommer från många olika kulturer – faktiskt kommer de från många olika delar av världen. Använd inte språk vars enda syfte är förolämpning. Om det hjälper, tänk dig att din mormor läser dessa forum – som hon faktiskt kanske gör, som flera andra mormödrar. Använd inte uttryck som du misstänker skulle förnärma henne.

Vi skulle vilja påpeka något om länkar till sexuellt explicita sidor och bilder – eller till inkluderingen av sexuellt explicit material inom dessa Samtal. Var god posta inte sexuellt explicita inlägg inom dessa forum, om de inte är helt relevanta till diskussionen som pågår - och även i det fallet, var god och varna läsarna högst upp i inlägget. Vi är väldigt toleranta, men alla medlemmar har inte samma toleransnivå för sexuella bilder och texter. Om du vill lägga in en länk till en icke-JCF sida som innehåller sexuellt explicit material, var god och inkludera en tydlig varning så att våra mer känsliga (eller minderåriga) medlemmar kan besluta om de vill delta eller inte. OBS: Det finns inga omständigheter som tillåter att man postar länkar till sidor som innehåller barnpornografi, även om det är oavsiktligt. We kommer att be att dessa länkar tas bort omedelbart, och tar bort dem själva om tillmötesgåendet inte är snabbt nog. Om en medlem postar sådana länkar avsiktligt, kommer hon eller han att bli avstängd omedelbart; vi kommer att skicka en bild av den anstötande sidan, webadressen, och medlemmens kontaktinformation till korrekt brottsinstans. Detta är inte censur. Detta är en etisk och laglig nödvändighet.

7. Var artig, även privat: Private Messages är en osynlig del av dessa forum som är en värdefull plats där man kan dela med sig av de tankar och frågor som man inte önskar dela med sig av I de offentliga Samtalen. Tyvärr finns det också en potentiell risk i att kommunicera med någon där inga vittnen ser. Kom ihåg att alla dessa riktlinjer gäller fullt ut inom PMfunktionen, precis som i själva Samtalen.

Om en medlem ber dig att inte skicka privata meddelanden till honom eller henne, var god och låt bli. Likaså, om du får veta att du har förolämpat en medlem i ett privat meddelande, antingen genom bild eller ord som medlemmen har funnit vara oaccetabla, försök att respektera medlemmens gränser, även om förolämpningen var helt oavsiktlig och helt enkelt handlar om en skillnad i etiska seder och bruk. Kom ihåg att PM inte är som email, eller ens som Samtalen: om du väljer att använda dig av PM kan du inte lika lätt välja att ignorera ett meddelande däri.

Om det är du som får ett anstötande PM –anstötande, alltså i sitt språk eller i sin oupphörlighet, snälla kontakta en moderator eller administrator så fort som möjligt. Hur svårt det än är, försök att spara det privata meddelandet, eller kopiera det i alla fall och skicka till en av oss innan du slänger det. Om vi skall kunna hjälpa är det väldigt viktigt – dock inte särskillt trevligt – för oss att se precis vad det var som orsakade anstöt så att vi kan tala med den som skickade meddelandet i specifika termer. Varenda en av oss har någon gång fått ett meddelande som kan kallas anstötande. Vi kommer aldrig att dömma dig negativt för att du är utsatt för ett sådant meddelande.

JCF är inte ansvariga för något problem eller trakasseri som inte är taget upp med en moderator eller administratör. Anstötande privata meddelanden bör bli skickade till en moderator så att han eller hon kan fundera på passande ingripande.

8. Erbjud dig som frivillig: Kom ihåg att du, när du blev medlem, gick med på att hjälpa oss i vårt arbete, antingen genom att donera, nominera en källa, eller arbeta frivilligt. Dessa forum behöver fler moderatorer än vad som finns. Om du vill hjälpa till, och du är säker på att du kan underlätta samtal utan att tvinga på dina egna åsikter, och är ganska välläst i Joseph Campbells arbete, kontakta gärna en av de nuvarande moderatorerna; vi delar villigt med oss av nöjet att tjäna denna växande community. Detta gäller speciellt om ditt första språk är annat än engelska. Vi vill öppna Samtal på andra språk, men behöver (självklart) moderatorer som kan dessa språk väl innan vi kan röra oss i den riktningen.

9. Läs det finstilta: Titta längst ner på sidan. Ser du ©, följt av organisationens namn? Innehållet i alla dessa sidor – även i Samtalen – tillhör genom copyright Joseph Campbell Foundation. Reproduktion av innehåll från denna sida är förbjuden om inte JCF har givit sin skriftliga tillåtelse. Samtidigt tillhör de åsikter som uttrycks den medlem som uttryckte åsikten, och reflekterar inte nödvändigtvis JCF´s synsätt. Vi förbehåller oss rätten att vara av en annan åsikt än din, men (inom begränsningarna uttryckta i dessa riktlinjer) försvarar till döden din rätt att uttrycka din åsikt.

10. Omvänt: Om du ser beteende som du känner stämmer illa med dessa riktlinjer är du välkommen att påpeka det inom det Samtal där problemet dök upp. Du är även välkommen att kontakta en moderator om du känner att en annan medlem beter sig felaktigt, eller om du har något emot någon av dessa riktlinjer – eller till och med om du tycker att vi har glömt något. Slutligen, om problemet är särskillt irriterande för dig, eller om du vill klaga anonymt, gå till Forum Feedback Form eller klicka på länken till forum feedback högst upp på varje Samtalsida
Vi tackar dig för tiden du lagt ner för att öka din förståelse av kvaliteten av kultur som vi försöker utveckla här i vårt community.
Med Varma Hälsningar,
Joseph Campbell Foundation


Locked