Bomen, mythen, betekenis.

Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of stellingen n.a.v. het werk van Joseph Campbell? Weet je meer over mythologie, symbolen, religies, mystiek, Godinnen en Goden of 'De weg van de Held(in)'? Wil je iets zeggen of vragen over thema's die m.n. in Nederland relevant zijn? Plaats het hier.

Moderator: Gerard

Locked
Gerard
Working Associate
Posts: 398
Joined: Sun Jan 23, 2005 7:26 pm
Location: Amsterdam.

Post by Gerard »

Op de laatste bijeenkomst hield Anje een grondig voorbereide presentatie over het onderwerp bomen. Een uitleg, een voordracht, een tekening.
De boom is in de mythologie de levensboom. Symboliserend levenskracht, groei, beschutting, vruchtbaarheid. Met de tussen de wortels (moeder) aarde en tussen de takken (vader)lucht, hemel. Licht en donker. De stam is de verbinding tussen die twee.
De boom komt in heel veel verschijningsvormen in de mythologien van de wereld voor: bij de Kelten, de Germanen: de eik. In Japanse mythen de boom voor de grot waar de zonnegodin Amaterasu zich had teruggetrokken en zich door een dans en een spiegel liet verleiden weer terug te komen (wat een prachtige mythe overigens), Boeddha die zijn verlichting bereikte onder een boom, in het aards (!) paradijs de boom van kennis van goed en kwaad (dwz wijsheid). De zuil bij de Grieken is een geabstraheerde vorm van de boom. In de Kabbalah representeert zij met iedere tak: 'Ik ben'. De kerstboom met zijn geschenken eronder (de afgevallen vruchten) komt uit de Romeinse mythologie. De meiboom waaromheen gedanst wordt uit de Keltische traditie. Bij vele volkeren kent met heilige bomen. Heilig is 'omheind' verboden aan te raken.
In tekeningen lieten we daarna zien wat 'de boom' voor ons persoonlijk betekent: energie, levenskracht, ontwikkeling en groei, kosmos en chaos, vitaliteit, stabiliteit, het statische onbeweeglijke (t.o. de rivier - altijd stromend, veranderend), ontzag, duurzaamheid, ogen, veelkleurigheid, kleur, vrouwelijkheid en mannelijkheid ineen.

Anje, dank voor deze inspirerende ochtend!




Sisyphus Laughs

Gerard
Working Associate
Posts: 398
Joined: Sun Jan 23, 2005 7:26 pm
Location: Amsterdam.

Post by Gerard »

Image
Sisyphus Laughs

Gerard
Working Associate
Posts: 398
Joined: Sun Jan 23, 2005 7:26 pm
Location: Amsterdam.

Post by Gerard »

Het is niet vreemd, dat in een tijd waarin alles snel verandert en mensen onrustig worden gemaakt met een aanbod allerlei opties waaruit iedere keer weer gekozen moet worden, mensen sympathie hebben voor bomen. Bomen vertegenwoordigen iets van eeuwigheid, van standvastigheid, van beschutting, van groei en van natuur.

Toch zit er aan de boom ook een andere kant. De boom is ook het toonbeeld van VAST staan, van onbeweeglijkheid, van statisch zijn. Zijn hele leven lang zal hij doorbrengen op die ene plek. Majestueus, maar onbeweeglijk en star. Met zijn stijve stam kan hij zich niet bewegen, met zijn wortels diep in de grond kan hij zich niet verplaatsen.

En voor een metafoor voor het leven anno 2008 is het weliswaar aantrekkelijk 'zekerheid'heid te hebben een boom, maar of het verstandig is? De wereld en een mensenleven veranderen nu eenmaal. Wie zich vasthoudt aan wat is, kan het wel eens zwaar krijgen als omstandheden veranderen en de bakens verzet moeten worden. Als de reis van de held zich opdringt.

Niets blijft zoals het is, zei de griekse filosoof Heraclites al omsteeks 500 voor Chr. Panta Rhei, alles stroomt. Alles verandert. Leven is veranderen. Het kan geen toeval zijn dat de Grieken (en niet alleen zij) daarbij het beeld van de rivier oproepen.

De rivier biedt minder hoevast en zekerheid dan de boom. Maar moeten we in het leven leren hoe we zekerheden vast kunnen houden of hoe we met de onvermijdelijke onzekerheden, verlies en verandering om kunnen gaan?



Image
Sisyphus Laughs

Locked